Räkna på kostnader

Vad tjänar samhället på att en person får anställning? och vad hamnar dessa kostnaderna istället? Är det hos företagen som anställer?

Det kan man räkna på och det har på olika sätt gjort både i Göteborg Stad genom socioekonomisk rapport och upphandlingsmyndigheten har gjort via en räknesnurra – detta genom det nationella projektet där de tagit fram en nationell modell för social hänsyn.

Samhället tjänar mycket på att folk arbetar. Ser inte så mycket ut när man bara räknar på en arbetssökande men räknar man på hur många som faktiskt är aktuella för social hänsyn inser man att varje person räknas. Blir snabbt mycket pengar.

Givetvis skapar en anställning också stort värde för individen som får en anställning då det påverkar dess situation enormt. Forskning visar att det också påverkar familjen och barnen. Bland annat kan man se att barn med föräldrar som har ett jobb går det bättre för i skolan.

Upphandlingsmyndighetens räknesnurra

Gå in på länkarna ovan varav Upphandlingsmyndighetens är helt ny. Skriv olika siffror och experimentera. Få fram exempel på vad det kostar och var kostnaderna hamnar.