Lärardrömmen – en vändning för Saleem

Saleem Alameri, 61, drömmer om att utbilda sig till lärare. Jobbet på Cuben utbildning har gett mersmak. Där undervisar han elever från världens alla hörn.

Saleem Alameri
Jobbet som vaktmästare blev något mer. Saleem Alameri undervisar i bland annat datorkunskap och matematik på Cuben utbildning.

Eleverna sitter djupt koncentrerade med hörlurar på och fullt fokus på skärmarna framför sig. På schemat står datorkunskap och Saleem talar tyst för att inte störa.

– Titta här, säger han och pekar stolt på sina elever, de kommer från Marocko, Somalia, Afghanistan, Syrien, Iran…

Saleem själv kom till Sverige från Irak 2014 och hamnade i Mariestad. Trots sin långa bakgrund som flygplansingenjör i hemlandet hade han hade svårt att hitta ett jobb. Han tröttnade på att vara arbetslös och flyttade till Göteborg med förhoppning om att chansen var större där.

– Jag kunde inte sitta hemma och bara vänta, säger han.

Trots sin långa bakgrund som flygplansingenjör i hemlandet hade han hade svårt att hitta ett jobb. Han tröttnade på att vara arbetslös och flyttade till Göteborg med förhoppning om att chansen var större där.

För Saleem kom vändningen genom den modell för social hänsyn vid upphandling som används av Göteborgs Stad. Det privata utbildningsföretaget Cuben Utbildning är upphandlad ramavtalsleverantör till Arbetsmarknad och vuxenutbildningen inom Göteborgs Stad, som ställt ett sysselsättningskrav.

Via ett dialogmöte med stödfunktionen för social hänsyn på Inköp och upphandling, dåvarande Upphandlingsbolaget, skapades en ny tjänst och företaget gick ut sökte en vaktmästare. Det ledde till att Saleem, i konkurrens med tre andra kandidater, fick chansen.

Det började med fyra veckors inledande praktik, som enligt modellen innebär att leverantören och jobbkandidaten får en chans att lära känna varandra. Därefter gick det över till visstidsanställning med lönebidrag och när bidragsdelen var slut efter två år ville företaget behålla honom som fast anställd.

Det avgörande var kunskaperna i arabiska och matte, vilket har gjort att han idag förutom att vara vaktmästare även undervisar.

– Jag sa till dem att jag fixar allt, helst vill jag ha ännu fler lektioner, säger Saleem.

Jag trivs så bra med mitt jobb här men jag kan ändå inte släppa lärardrömmen, säger Saleem Alameri.

Enhetschefen Camilla Pettersson välkomnade de krav som modellen för social hänsyn innebar vid rekryteringen av Saleem.

Camilla och Saleem
Enhetschefen Camilla Pettersson och Saleem.

– Vi är mycket positiva, det har fungerat bra.

Hon poängterar att intervjuerna var tuffa, det är en utmaning att arbeta med människor med så många olika nationaliteter.

Saleem har under åren i Sverige skaffat sig full gymnasiekompetens med målet att bli behörig lärare. Men han är för gammal för att få studielån och därmed blir det svårt.

– Jag trivs så bra med mitt jobb här men jag kan ändå inte släppa lärardrömmen, säger Saleem.