Corona

Hur påverkar Corona Social hänsyn i upphandling?
Egentligen ingenting.

Kraven fortsätter skrivas in i upphandlingarna och tanke på att tjänsteupphandlingarna är flera år långa så kan vi inte tänka kortsiktigt. Vi behöver tänka här och nu men också att kraven i upphandlingarna ska gälla flera år framåt.

Vi fortsätter också prata med leverantörerna om social hänsyn i upphandling men märkt att en anpassning måste göras hur dessa samtal förs. Från att vi träffade leverantörerna har det blivit mycket Skypesamtal. En del samtal har också gjorts via telefon. En del samtal bokar man om en månad.

Många leverantörer tvekar just nu och det är helt förståeligt men vi har satt i system att prata om detta arbete vi gör och sedan avslutas nästan varje samtal med överenskommelsen att vi tar upp diskussionerna om ca en månad igen. Bara för att man tvekar för tillfället så gör det inget eftersom det ett långsiktigt arbete vi arbetar med. Det gör inget att man just nu tvekar men vi ser ändå det som en fördel att ta upp diskussionen, få leverantören att fundera så kan vi samarbeta mer ordentligt när det är lugnare.

Ett företag som vunnit upphandling hade internt fått beslut på att alla ska arbeta hemifrån. En annan leverantör som har butiker har märkt stor förändring och kunderna har nästan helt försvunnit med sin närvaro. Det är klart att vi också ser att Corona påverkar företagen vi arbetar med.

Blir det en lågkonjunktur kan det bli så att social hänsyn i upphandling kan bli ett viktigare verktyg i vår dialog med företag. Detta menar också Upphandlingsmyndigheten. Oavsett konjunktur har vi arbetssökande som vi vill hjälpa tillbaka till arbetsmarknaden och samarbete med företag är avgörande för att lyckas i detta arbete.

Vi följer utvecklingen, vi tvättar händerna ofta men vi arbetar egentligen på precis som vanligt.