Reportage

Med hjälp av reportage och intervjuer ger vi röst åt de olika aktörer som är inblandade i arbetet med att skapa jobb för långtidsarbetslösa genom social hänsyn i upphandling. Vår förhoppning är att de tar dig som läsare lite närmare en förståelse för vad detta arbete i praktiken innebär.

Bläddra i vårt arkiv här
Reportage & intervjuer

En teknikers resa: så kan en anställning skapas genom social hänsyn i upphandling

Reportage om Upphandlingsbolagets ramavtal för Förbindelser för datakommunikation. Läs om upphandlarens förarbete, rekryteringen hos leverantören Gothnet och ta del av historien om den som anställdes, Mahmoud Abualqumssan.

"Äntligen del av samhället": Fenks anställning ingav hopp i hela omgivningen

Reportage om Fenk Abdullkarim som fick anställning hos Tuve Bygg genom krav på social hänsyn i Higabs upphandling av Fasadrenovering i Angereds industriby. Hennes historia ger hopp åt familj och vänner såväl som hos grannar och bekanta. 

 

"Tänk inte bara byggstäd": en upphandlare om krav på social hänsyn

Familjebostäders upphandlare Anette Johansson intervjuas om vad det inneburit för henne att ställa krav på social hänsyn enligt pilotprojektets anställningsmodell. Hon ger sina tips och råd till andra upphandlare.

 

"En solskenshistoria": Målarlärlingen, KP måleri och Egnahem blev alla nöjda. 

När Egnahemsbolaget upphandlade måleritjänst för dotterbolaget Bygga Hems del ställdes krav på social hänsyn som ledde till att KP måleri anställde målarlärlingen Johan Linde. Det började med en del frågetecken, men slutade lyckligt för alla inblandade.

 

"Social hänsyn kan hjälpa bryta negativ trend i fördelning av försörjningsstödet"

Tre av tio stadsdelar i Göteborgs Stad står för mer än 60 procent av stadens försörjningsstöd. Områdeschef för Västra Hisingen Lena Lundin berättar om hur social hänsyn kan användas som ett sätt för hela staden att ta ett gemensamt ansvar.

 

"När offentlig upphandling gör skillnad" (.pdf)

Reportage om rekryteringsmötet för postutdelningstjänster som hölls hos Västsvenska Tidningsdistribution den 5 juni 2014.